Inštitut za neionizirna sevanja
Home » Francija prepovedala prodajo Applovega iPhona 12

Francija prepovedala prodajo Applovega iPhona 12

od blazv

Francoska agencija za telekomunikacije (ANFR) je sporočila, da je neodvisno testiranje 141 mobilnih telefonov pokazalo, da je specifična stopnja absorpcije (SAR) – merilo za elektromagnetno energijo, ki jo telo absorbira iz sevanja mobilnega telefona ob telesu uporabnika – za določene modele mobilnih telefonov višja od zakonsko dovoljene. Neodvisno testiranje ANFR je pokazalo, da iPhone 12, ko ga držimo v roki ali nosimo v žepu, dosega vrednost SAR 5,74 W/kg, kar je bistveno več od priporočil EU, ki določajo zgornjo dovoljeno mejo SAR 4 W/kg za izpostavljenost okončin.

Zato je Francoska vlada naročila Applu, naj odstrani iPhone 12 s francoskega trga. Če Apple ne bo pravočasno rešil težave z določenimi posodobitvami strojne opreme, bo ANRF odredila odpoklic naprave po vsej Franciji.

Apple sicer oporeka ugotovitvam ANFR in trdi, da so njihovi telefoni certificirani s strani več mednarodnih organov, ki so ugotovili skladnost z mednarodnimi standardi.

Stopnja specifične absorpcije (SAR) se nanaša na količino energije, ki jo telo absorbira iz katerega koli vira visokofrekvenčnih elektromagnetnih sevanj. Izražena je v vatih na kilogram telesne teže porazdeljene prek določenega volumna tkiva.

Več:

ANFR

France 24

Reuters